Her på siden kan du finde svar på ofte stillede spørgsmål. FAQen er et supplement til indstillingsreglerne og ’Råd og vejledning’ som vi anbefaler, at du læser.
Kan jeg søge bolig gennem s.dk?
Du skal være ung og under uddannelse for at kunne søge bolig gennem s.dk.
Du skriver dig op til boliger gennem et indstillingsudvalg (CIU, RIU eller Agora). Du skal undersøge, om du opfylder indstillingsudvalgets specifikke krav, før du skriver dig op. Du kan læse mere om indstillingsudvalgenes krav og regler her.
Kan jeg skrive mig op allerede nu, selvom jeg ikke har fået svar om optagelse på uddannelsen endnu?
Du kan godt skrive dig op ud fra en forventning om at blive optaget på en uddannelse, dog har du tidligst glæde af det fra 3 måneder inden, du forventer at starte, jf. indstillingsreglerne.
Hvis du har søgt ind på flere uddannelser, skal du indtaste den uddannelse på din profil, som du med størst sandsynlighed forventer at skulle starte på.
Hvis du alligevel ikke bliver optaget, eller bliver optaget på en anden uddannelse, skal du rette dine oplysninger til, så snart du ved det.
Du kan tidligst have glæde af at skrive dig op 3 måneder inden, du starter på en godkendt uddannelse, jf. indstillingsreglerne.
Efterårsstudiestartere har adgang til ventelisterne fra den 1. juni.
Forårsstudiestartere har adgang til ventelisterne fra den 1. november.
Er jeg garanteret en bolig inden studiestart?
Du er desværre ikke garanteret en bolig gennem s.dk inden studiestart, da der er ventelister til boligerne.
I byerne uden for København (fx Roskilde, Næstved og Hillerød) er der gode chancer for at få tilbud inden studiestart, hvis du skriver dig bredt op til boliger.
I København er der flere ansøgere end ledige boliger, og derfor er der hvert år mange nye studerende, der ikke bliver anvist til en bolig af CIU, inden de starter på deres uddannelse.
De ansøgere, der får tilbud inden studiestart, har typisk skrevet sig op bredt, også til mindre populære ejendomme ifht. pris og placering.
1. august åbnes der for Studiestartslisten, som giver særlig prioritet til nyoptagede studerende i København med lang transporttid. Du vil kunne finde information om Studiestartslisten på forsiden af s.dk i løbet af juli måned.
Der er ingen garanti, men i de seneste mange år har alle haft mulighed for at få en bolig gennem Studiestartslisten. Der er mange særlige krav og regler på Studiestartslisten – fx har man ingen indflydelse på hvilken bolig, man får tilbudt.
Kan jeg blive på ventelisterne, hvis jeg holder pause/orlov fra mit uddannelsesforløb?
Du skal være under uddannelse i hele din tid på ventelisten. Du mister retten til at stå på ventelisten, hvis du holder en pause i dit uddannelsesforløb og må derfor starte forfra med opskrivning og optjening af anciennitet, når du påbegynder uddannelse igen (pause over sommer-/juleferien tæller dog ikke med).
Hvis du er på ventelisten, men skal på barsels- eller sygeorlov fra din uddannelse, kan du ekstraordinært blive på ventelisterne. Det gælder dog ikke ved almindelig orlov.
Du kan læse mere i indstillingsreglerne.
Kan jeg søge bolig gennem CIU, hvis jeg skal i praktik i hovedstadsområdet?
Når du søger bolig gennem CIU, er det et krav, at du er under uddannelse i hovedstadsområdet.
Du kan dog godt søge bolig gennem CIU, hvis du skal i praktik i hovedstadsområdet, selvom din uddannelsesinstitution ikke er i hovedstadsområdet.
OBS! Du skal have et sammenhængende uddannelsesforløb på minimum 2 semestre i hovedstadsområdet. Du kan således ikke
søge gennem CIU, hvis din praktik kun varer ét semester. Det gælder også, selvom du vælger at skrive bachelor- eller specialeprojekt i hovedstadsområdet i forlængelse af praktikken. Det tæller nemlig ikke som uddannelse i hovedstadsområdet, hvis din uddannelsesinstitution er et andet sted, men du selv vælger at være i hovedstadsområdet.
I RIU og Agora er der ikke krav om uddannelsens geografiske placering, og du kan derfor søge bolig uanset længden af praktikperioden, og hvor du skal i praktik.
Du skal indtaste dit praktikophold som i følgende eksempel på din profil:
Kan jeg søge bolig, når jeg er på et udlandsophold (udveksling/praktik) i forbindelse med min uddannelse?
Hvis du søger bolig i hovedstadsområdet gennem CIU, kan du ikke være aktivt boligsøgende og få boligtilbud, imens du er på et udlandsophold (udveksling eller praktik). Det skyldes, at det er et krav i CIU, at du er under uddannelse i hovedstadsområdet.
Du kan dog blive på ventelisterne, selvom din uddannelse i en periode foregår i udlandet. Det er muligt at beholde din allerede optjente anciennitet og optjene halv anciennitet under udlandsopholdet (maks. for 6 måneders udlandsophold – svarende til 3 måneders anciennitet). Du kan dog ikke modtage boligtilbud, før dit udlandsophold er afsluttet.
For at registrere dit udlandsophold korrekt på din profil, skal du:
- Indtaste udlandsopholdet på din profil.
- Uploade dokumentation for udlandsopholdet. Start- og slutdatoen skal fremgå, samt at udlandsopholdet indgår som led i din uddannelse i hovedstadsområdet (fx forhåndsgodkendelse og optagelsesbrev).
Hvis du afslutter udlandsopholdet før tid, fordi du fx kun har skriftlige eksaminer tilbage, som ikke kræver fysisk fremmøde, kan du være aktivt boligsøgende fra hjemrejsedatoen, såfremt du dokumenterer tidligere hjemrejse (fx fly/togbilletter eller lignende).
OBS! Du er selv ansvarlig for at sætte din ansøgning passiv, hvis du ikke ønsker at modtage boligtilbud op til udlandsopholdet, ligesom du også skal huske at sætte dig aktiv igen efter endt udlandsophold, hvis du ønsker tilbud.
Hvis du søger bolig gennem RIU eller Agora kan du være aktivt boligsøgende og modtage boligtilbud, imens du er på et udlandsophold, da der ikke er krav til uddannelsens geografiske placering. Du skal dermed selv sørge for at sætte din ansøgning passiv, hvis du ikke ønsker at modtage boligtilbud umiddelbart op til og under udlandsopholdet.
Kan jeg søge sammen med en anden, som ikke er under uddannelse?
Du kan søge bolig sammen med en anden, hvis minimum én af jer opfylder kravene. Det vil sige, at minimum én af jer skal være ung og under uddannelse og i øvrigt opfylde indstillingsudvalgets krav.
Du kan ikke få anvist en 1-værelses bolig sammen med en anden. Hvis du kun ønsker at få tilbudt bolig sammen med en medansøger, skal du derfor sørge for kun at skrive dig op til boliger med minimum to værelser.
Du kan læse mere om at søge med en medansøger i ’Indstillingsregler’ og ’Råd og vejledning’.
Hvornår får jeg boligtilbud?
Når du skriver dig op til boliger via s.dk, er det til en venteliste. Boligerne er ikke på forhånd ledige.
Når en bolig bliver ledig, sender vi tilbud ud til de få ansøgere, der er øverst på ventelisten til den specifikke bolig (typisk 3-5 ansøgere).
Vi kan desværre ikke forudsige, hvornår du vil få et boligtilbud, da det bl.a. afhænger af, hvilke boliger du skriver dig op til, hvornår de nuværende beboere opsiger, hvordan ansøgere foran dig på listerne reagerer på tilbud osv.
Du kan læse mere om ventetid og ventelisteplacering i ’Råd og vejledning’.
Er der noget jeg kan gøre for at få boligtilbud hurtigere, hvis jeg er akut boligsøgende?
Skriv dig bredt op
Du har til dels selv indflydelse på, hvor længe du kommer til at vente på boligtilbud. En af de mest afgørende faktorer for ventetiden er, hvor mange boliger, du vælger at skrive dig op til, og især om du skriver dig op til boliger, der er mindre populære ift. placering og pris. Vi opdaterer løbende en liste på forsiden af s.dk med ejendomme, hvor ventetiden i øjeblikket er kort.
OBS! Der er afslagskonsekvenser, så skriv dig kun op til boliger, du vil takke ja til.
Få fremrykning
Hvis du har et dokumenterbart boligproblem, fx dokumentation fra herberg eller krisecenter eller en midlertidig lejekontrakt, der udløber snart, kan du søge om fremrykning. Læs mere i indstillingsregler og ’Råd og vejledning’
Hvorfor falder min placering på ventelisten drastisk?
Det er helt almindeligt, at du på kort sigt rykker både frem og tilbage på ventelisterne. Du kan læse mere i ’Råd og vejledning’.
Der kan være forskellige årsager til, at din placering på ventelisterne falder drastisk.
Du kan fx opleve, at din placering falder drastisk, hvis du har skrevet dig op til en nyoprettet bolig. I takt med, at flere ansøgere skriver sig op til boligen, vil jeres indbyrdes placering justeres ud fra jeres anciennitet. Ansøgere med mere anciennitet end dig vil således blive placeret foran dig, også selvom du har skrevet dig på ventelisten til den specifikke bolig først.
En anden årsag til, at man kan opleve at falde drastisk, er at eventuelt tillagt anciennitet bliver fjernet. Hvis du tidligere har fået ekstra anciennitet for dine boligforhold, men den ekstra anciennitet bliver fjernet, fordi dokumentationen fx er forældet eller ikke er blevet godkendt, så vil du opleve, at din placering på ventelisterne falder.
Du kan læse mere om, hvordan du søger om fremrykning i indstillingsreglerne og ’Råd og vejledning’.
Hvor lang tid går der, før jeg får tilbud, når jeg er A på listen?
Din ventelisteplacering er et udtryk for, hvor langt du er fremme på ventelisten til en bolig, men det kan ikke sluttes direkte til, hvornår du får tilbudt boligen.
Hvor lang tid der går, før du får tilbudt en bolig, afhænger nemlig af, hvornår boligerne bliver ledige og andre ansøgeres adfærd ift. boligtilbud (tildeling af bolig, karantæne, nulstilling ved afslag osv.). Derfor er det desværre heller ikke muligt at forudsige, hvornår du får boligtilbud.
Du kan læse mere om ventetid og ventelisteplacering i ’Råd og vejledning’.
Hvorfor kan jeg ikke se min placering på ventelisten?
Systemet beregner din placering på ventelisten ca. en gang i døgnet omkring midnatstid. Hvis du først lige har skrevet dig op og sat dig aktiv, kan du først se din placering dagen efter.
Hvis du stadig ikke kan se din placering på ventelisten, kan det skyldes, at du ikke opfylder kravene for at være på ventelisterne. Du vil typisk kunne læse i fejlbeskeden, hvad årsagen er.
Kan man modtage flere tilbud på en gang?
Du kan som udgangspunkt kun modtage ét tilbud ad gangen per indstillingsudvalg. Hvis du har modtaget et boligtilbud fra CIU, kan du således godt samtidig modtage boligtilbud fra RIU-Roskilde. Du kan dog ikke modtage flere tilbud fra CIU på en gang. Hvis du allerede er på et aktuelt tilbud, skal du vente til, at det er afsluttet, før du kan modtage nye tilbud fra CIU.
Den eneste særlige og sjældne undtagelse hertil er, hvis du både søger bolig alene og sammen med en medansøger. Så kan du godt først modtage et tilbud alene, og før tilbuddet er lukket, modtage et andet tilbud som medansøger til en anden godkendt ansøger.
Kan jeg sikre mig en bolig til en bestemt dato?
Vi kan desværre ikke sikre, at du får en bolig til en bestemt dato. Det skyldes, at boligerne ikke på forhånd er ledige, og at boligerne anvises gennem ventelister. Vi kan nemlig hverken forudsige, hvornår boligerne bliver ledige, eller hvornår du vil være blandt de øverste på ventelisten. Ligesom vi heller ikke kan forudsige om andre tilbudsmodtagere accepterer eller afslår tilbud.
Når du modtager tilbud kan overtagelsesdatoen nogle gange være om kortere tid end man kunne ønske – fx et par uger. Overtagelsesdatoen kan dog også først være om 3 måneder og af og til endnu senere. Du kan derfor både risikere en kort periode med dobbelthusleje eller uden bolig.
Overtagelsesdatoen er sat til, hvornår boligen bliver ledig, hvilket typisk vil være tidligst mulige genudlejningsdato efter nuværende lejers fraflytning. Vi kan ikke bede den nuværende lejer flytte før tid for at sikre dig boligen tidligere. Det er heller ikke muligt at rykke overtagelsesdatoen længere frem, da det vil medføre ekstra udgifter for fraflytteren eller de andre beboere i ejendommen.
Du kan løbende opdatere, om du vil kunne modtage tilbud eller ej ved at sætte dig aktiv eller passiv på ventelisterne. Læs mere om at være aktivt/passiv boligsøgende i indstillingsreglerne.
Du kan ikke regne med at modtage tilbud med det samme, når du sætter dig som aktivt boligsøgende. Hvis du primært står skrevet op til populære ejendomme, kan der være lang ventetid. Det kan derfor være en god idé på forhånd at overveje alternative overnatningsmuligheder i tilfældet af, at du ikke får en bolig gennem s.dk i tide.
Hvor kan jeg finde flere informationer om boligerne?
S.dk (CIU, RIU og Agora) er et ventelistesystem og anviser til studieboliger fra forskellige boligudbydere, men det er ikke s.dk, der administrerer boligerne. Vi videregiver de informationer om boligerne, vi modtager fra ejendomsadministratoren og opdaterer løbende informationerne, når vi fx får meldt boliger ledige.
Hvis du ikke kan finde svar på dine spørgsmål om boligerne og søger flere informationer (fx plantegninger, billeder, faciliteter) eller mere præcise oplysninger (fx boligernes nettostørrelse eller opdaterede huslejeoplysninger), kan du forsøge at henvende dig direkte hos ejendomsadministratoren.
Nederst på de enkelte ejendomssider på s.dk kan du i de fleste tilfælde finde et link til administratorens hjemmeside.
Kan man søge dispensation?
Muligheden for at søge dispensation er kun til helt ekstraordinære situationer, der ikke i forvejen er dækket af indstillingsreglerne. Dispensationer handler om de få usædvanlige forhold, hvor du inden for lovgivningens rammer, og efter konkret behandling af din ansøgning og dokumentation, kan undtages fra de almindelige indstillingsregler.
Det er grundlæggende ikke muligt at få dispensation fra lovgivningens krav om, at man skal være ung og under uddannelse.
Der bliver oftest søgt dispensation i sager, der omhandler fremrykning (ud over de almindelige behovskriterier) og alder.
Fremrykning
Du kan ikke søge dispensation på baggrund af, at du har lang transporttid til dit studie, er boligløs eller bor i en midlertidig/opsagt bolig. Disse forhold er i forvejen dækket af de almindelige regler. Læs evt. mere i indstillingsreglerne og ’Råd og vejledning’?
Muligheden for at søge dispensation for fremrykning er kun til de få og helt særlige sager, hvor ansøgeren er i en ekstraordinær situation, som er mere eller andet end at bo langt fra dit studie eller mangle et sted at bo (fx vold, tunge diagnoser eller funktionsnedsættelse).
Da boligerne ikke er ledige, kan du ikke få dispensation til at få en bolig med det samme. Afgørelsen på en dispensationsansøgning kan være, at du bliver rykket et antal måneder frem på ventelisterne.
Alder
Det er ikke muligt at få dispensation fra lovgivningens krav om, at man skal være ung. Hvis du ikke opfylder indstillingsudvalgets grænse for at være ung (18-35 år i CIU og 17-35 år i RIU), kan du dog få en konkret vurdering af, om du alligevel opfylder lovgivningens krav om at være ”ung”. Det gør du ved at søge dispensation.
Imødekommelse til ansøgere, der er yngre end den nedre grænse (18 år i CIU og 17 år i RIU), gives ofte – især for 17 årige i CIU. Imødekommelser til gruppen over 35 år er meget sjældne.
Du kan læse mere om, hvordan du søger dispensation i indstillingsreglerne.